מחלת פרקינסון הינה מחלה ניוונית פרוגרסיבית, הפוגעת בתאי עצב במוח, חוט השדרה ובמערכת העצבים האוטונומית. ניוון תאי העצב פוגע בתפקודים הבסיסים של התא ביניהם סילוק חלבונים שסיימו את תפקידם.

במחלת הפרקינסון כתוצאה מניוון זה, מצטברים משקעים של חלבון בשם סינוקלואין, שהופך בתור משקע לחומר רעיל לתא ומביא לפגיעה אנושה בתפקוד התא ובסוף התהליך למות התא. אם תהליך הניוון מפושט באזוריי מוח נרחבים ובמערכת העצבים האוטונומית, הוא גורם לתסמיני מחלת הפרקינסון הקליניים.

תסמיני המחלה מחולקים לתסמינים לא-מוטורים ויכולים להתבטא בירידה בריכוז, בזכרון ובהבנה, בעיות במערכת העיכול והשתן, הפרעות שינה, דיכאון, ירידה בחוש הריח, חרדה ועוד.

התסמינים המוטורים כוללים בתוכם:

רעד במנוחה, איטיות בתנועה, תנועות קטנות, נוקשות שרירים, הפרעות שיווי משקל, קשיים בהליכה וגו כפוף, ירידה בנפח הקול וקשיי בליעה.

הטיפול במחלת הפרקינסון מחייב התייחסות כוללת להיבטים התפקודיים, הפיזיים, המנטליים והנפשיים, תוך טיפול במקביל בפגיעות השונות. פעילות גופנית אירובית קבועה ויומיומית כגון הליכה, שחיה, רכיבה על אופנים במקביל לחיזוק שרירים ועבודה עם פיזיותרפיסט על יציבה, שיווי משקל וגמישות יכולה להאט את קצב התקדמות המחלה.

נהוג לחלק את התפתחות מחלת הפרקינסון לחמישה שלבים, כפי שתיארו שני חוקרים אמריקאים Hoehn and Yahr. חמשת השלבים האלו מופיעים אצל מרבית החולים אולם לא בצורה אחידה ומשך השלבים שונה מאדם לאדם.

שלב ראשון: סימני רעד, נוקשות, איטיות. מעורבות רק בצד גוף אחד.

שלב שני: סימני הפרעת תנועה דו צדדית. מנח גו כפוף, הליכה איטית בצעדים קטנים.

שלב שלישי: הפרעות בשיווי משקל, חוסר בטחון בהליכה ונפילות.

שלב רביעי: קיימת הפרעה קשה בתפקוד היומיומי אולם קימת מידה מעטה של עצמאות תפקודית ויכולת הליכה עצמאית או עם אביזר עזר.

שלב חמישי: פגיעה קשה בעצמאות. רבים מהחולים נעזרים בשלב הזה בכסא גלגלים.

אם יש לך יותר מאחת מהתופעות הללו, הקפידו לקבוע פגישה מיידית אצל הרופא המטפל שלכם.

  1. רעד | האם שמת לב לרעד או רעד קל באצבע, באגודל, ביד, בסנטר או בשפה שלך? האם הרגל שלך רועדת כשאתה מתיישב או בזמן מנוחה? עוויתות ורעידות של הגפיים הן סימנים מוקדמים נפוצים של מחלת פרקינסון.

מה נחשב תקין? רעד יכול להיות תקין גם לאחר מאמץ גופני אינטנסיבי וגם להגרם כתוצאה מטיפול תרופתי.

  1. כתב יד קטן ולא ברור | האם כתב היד שלך נעשה  קטן יותר מאשר היה בעבר? אתה עשוי להבחין בשינוי בדרך בה אתה כותב את המילים על הדף כגון גודל הכתב וצפיפות המילים. שינוי פתאומי בכתב היד הוא בדרך כלל סימן של מחלת פרקינסון.

מה נחשב תקין?

לפעמים כתיבה יכולה להשתנות במהלך ההזדקנות או אם אתה סובל מנוקשות באצבעות או ראייה ירודה, אבל זה קורה לאורך זמן ולא בבת אחת.

  1. ירידה בחוש הריח

האם שמת לב שאתה כבר לא מריח מאכלים מסוימים היטב? אם אתה מרגיש קושי או ירידה בחוש הריח מומלץ להתייעץ עם הרופא לגבי מחלת פרקינסון.

 מה נחשב תקין?

חוש הריח שלך עלול להשתנות לאחר שפעת, צינון או אף סתום אך הוא צריך לחזור למצבו התקין לאחר שאתה מרגיש טוב יותר.

 

  1. בעיות שינה

האם בזמן שינה עמוקה אתה בועט או מכה? האם אתה חווה חלומות מוחשיים ביותר? ייתכן שתבחין כי הנך נופל מהמיטה בזמן השינה. לפעמים, בן הזוג שלך יבחין בתופעות אלו, או ירצה לעבור למיטה אחרת. תנועות פתאומיות במהלך השינה עשויות להיות סימן של מחלת פרקינסון.

מה נחשב תקין?

כל אדם יכול לחוות סיבובים במיטה או "התהפכויות" מצד אל צד במהלך שינה.

 

  1. הפרעות תנועה והליכה

האם אתה מרגיש נוקשות בגוף, בידיים או ברגליים שלך? לפעמים הנוקשות נעלמת תוך כדי תנועה. אם לא, זה יכול להיות סימן של מחלת פרקינסון. ייתכן שתבחין כי אתה ממעט בטילטול ידיים בעת הליכה, או אולי אנשים אחרים העירו לך שאתה נראה נוקשה. סימן מוקדם עשוי להיות נוקשות שרירית. לעיתים חווים תופעה של קיפאון בהליכה בה אנשים מתארים שהרגלים "נדבקות לרצפה".

מה נחשב תקין?

דלקת פרקים עלולה לגרום לנוקשות.

  1. עצירות

​האם יש לך בעיה בתנועתיות מעיים? האם אתה מתאמץ באופן קבוע בעת יציאות? עצירות כרונית יכולה להיות סימן מוקדם של מחלת פרקינסון .

מה נחשב תקין?

מחסור בנוזלים או בסיבים תזונתיים יכול להוביל גם לעצירות. גם תרופות מסוימות גורמות לעצירות. אם אין סיבה אחרת כמו תזונה או טיפול תרופתי ואתה חווה עצירות מתמשכת, עליך להתיעץ עם הרופא המטפל.

 

  1. דיבור בקול חלש או נמוך

האם אנשים אחרים אמרו לך כי אתה מדבר בקול חלש אתה נשמע צרוד? אם חל שינוי בעוצמת הקול שלך אתה צריך להתיעץ עם הרופא המטפל. לפעמים אתה עשוי לחשוב כי אנשים אחרים מאבדים את שמיעתם, בעוד אתה מדבר בקול שקט יותר.

מה נחשב תקין?

שיעול, קירור והצטננות יכולים להשפיע על מיתרי הקול אולם קולך צריך לחזור למוטב לאחר ההחלמה.

  1. פני מסיכה

האם כבר אמרו לך שיש לך מבט רציני, מדוכא או כועס לעתים קרובות גם כאשר אתה לא במצב רוח רע?

כמו כן, האם אתה או אנשים אחרים שמים לב שיש לך מבט קפוא או ירידה במיצמוץ עיניים לעתים קרובות מאוד?

מה נחשב תקין?

תרופות מסוימות יכולות לגרום לתופעה זו אולם לאחר הפסקת נטילת התרופה "פני המסכה" צריכים להעלם.

  1. סחרחורת או התעלפות

האם אתה שם לב כי לעיתים קרובות אתה מרגיש סחרחורת כאשר אתה קם מהכיסא? תחושת סחרחורת או עילפון יכול להיות סימנים של לחץ דם נמוך ויכולים להיות קשורים למחלת פרקינסון.

מה נחשב תקין?

לעיתים אנו חווים סחרחורת בשינויי תנוחה מהירים, אבל אם זה קורה על בסיס קבוע, יש צורך להתייעץ

עם הרופא המטפל.

  1. תנוחת עמידה כפופה והשענות קדימה

האם אתה כבר לא עומד זקוף כמו פעם? אם אתה, בני המשפחה או החברים שמים לב שאתה נראה שפוף, נשען

או רפוי בעת עמידה, זה יכול להיות סימן של מחלת פרקינסון.

מה נחשב תקין?

כאבים מפציעה, מחלות מפרקיות או בעיות בעצמות יכולים לגרום למנחים כפופים.

  • הרשה לעצמך לחוש ולבטא את הרגשות שלך בדרכים בריאות. במהלך התקדמות המחלה, תחווה קשת של רגשות והתמודדות עם אתגרים חדשים. היה ברור עם בני משפחה ומטפלים על סדר העדיפויות שלך, צרכים ורצונות.       
  • הרחב את השכלתך בנוגע למחלה. למד ככל האפשר על המחלה , התקדמותה והשפעתה עליך ועל הסובבים אותך.
  • קח חלק פעיל בבריאות שלך. היה מעורב בטיפול בך והקפד לעבוד בשיתוף פעולה עם הצוות המטפל שלך  ליעילות מירבית עבורך.
  • היה שותף בקהילה תומכת לחולי פרקינסון והקדש זמן לאנשים אחרים עם מחלת פרקינסון.
  • הישאר חיובי. התמקד במה שאתה יכול לעשות ולא מה שאתה לא יכול לעשות. החשף לפעילויות חדשות ודרכים חדשות כדי למצוא אושר וסיפוק.
  • כשמישהו שאתה אוהב מאובחן עם פרקינסון, הרבה דברים  משתנים. יש דברים שמשתנים מהר ודברים אחרים אשר לוקחים זמן. הייה מוכן להסתגל לכל שלב, להיות סבלני וקשוב לעצמך. אם אתה המטפל העיקרי, יש לך שתי אחריות לטפל ביקירך אך גם לא להזניח את עצמך.

    אל תעזור יותר מדי. היה סבלני ומבין כי משימות ופעילויות יומיות תיקחנה זמן רב יותר. תן את האפשרות והזמן ליקירך לעשות דברים בכוחות עצמו. עזור לו לשמור על עצמאותו עד כמה שניתן. במקום לסייע ישירות, התמקד ביצירת אושר ונוחות עבור שניכם.

    היה מוכן לשינוי. כל יום יהיה שונה. לעיתים השפעה של תרופה שהשפיעה לטובה יורדת. תבחין גם בשינוי  קוגניטיבי ובתנודתיות במצב רוח. ככל שהמחלה מתקדמת, היכולת של יקירכם להרגיש, לחשוב, להעריך מצבים תפחת ותהווה אתגר גדול יותר עבורו. תפקידים ביתיים ישתנו מדי. עם צמצום יכולות פיזיות וקוגניטיביות, יהיה  צורך להעביר תפקידים ותחומי אחריות ביתיים מסורתיים. אם תערך לכך מראש, שינויים אלו ירגישו יותר טבעיים ופחות דרמטיים.

    היה מציאותי כלפי עצמך וכלפי הצרכים שלך. הכר במגבלות הפיזיות והנפשיות שלך ומה אתה יכול לעשות ללא חשש.

    בצע פעילות גופנית על בסיס קבוע על מנת לשמור על בריאותך הפיזית והנפשית.

    הצטרף או הקם בעצמך קבוצת תמיכה. חיבור עם מטפלי פרקינסון אחרים יכול להקל על חייך. למד מאנשים בעלי נסיון בתחום. תוכל לקבל רעיונות חדשים, תובנות, ועידוד ולמצוא מאזינים טובים שיכולים להתייחס אליך ואל החוויות שלך.

    רכוש ידע. קרא והשאר מעודכן במידע חדש על פרקינסון, טכניקות טיפול חדשות, ומוצרים שעשויים לסייע ליקירכם להמשיך לשמור על איכות חייים.

    צור לעצמך רשת תמיכה של קרובי משפחה, חברים וצוות טיפולי מקצועי ומיומן לקבלת סיוע מיטבי

  • אבחון מחלת פרקינסון היא תחילתו של מסע עבור המטופל ועבור בני משפחתו. כל מסע שכזה הוא ייחודי.

    רצף הסימפטומים וקצב התקדמות המחלה הוא בלתי צפוי ומשתנה מאדם לאדם.

    למרות שטרם נמצאה תרופה להחלמה ממחלת הפרקינסון, קיימות כיום תרופות וטיפולים יעילים אשר יכולים להאט את קצב התקדמות המחלה ואת הסימפטומים השונים. באמצעות אבחון מוקדם וטיפול מקצועי.

    אדם אשר חולה במחלת פרקינסון יכול לשמר את איכות חייו ולהמשיך לנהל אורח חיים תפקודי במשך שנים רבות.

הסימנים המוטורים של מחלת הפרקינסון מופיעים בממוצע בגילאים 65-55.

המחלה שכיחה מעט יותר בגברים ושכיחותה עולה עם הגיל.

מחקר מדעי חדש אשר פורסם לאחרונה גילה כי שיעור מחלת הפרקינסון בישראל גבוה משמעותית מכפי ששיערו עד כה. בניגוד להשערה המקובלת לפיה שיעור מקרי הפרקינסון בארץ נע סביב ה15,000 איש, הרי שהמספר גדול ואף כמעט כפול ממנו, עם למעלה מ25,000 מקרים מאובחנים של המחלה.

מעל 40 אחוזים מחולי הפרקינסון יחוו רמה מסוימת של דיכאון אשר תשפיע על בריאותם.

מתח נפשי ולחץ מחמיר את הסימפטומים של המחלה.

אימון של 2.5 שעות שבועיות בשבוע בעצימות גבוהה ותרגול פיזיותרפיה מותאם מאט את קצב התקדמות המחלה ומונע סיבוכים מאוחרים.

זכויות החולה ועמותות

חשוב לדעת כי בישראל ישנן זכויות המגיעות לחולי פרקינסון בביטוח לאומי, במקרים בהם המחלה פוגעת ביכולת לעבוד ולתפקד, במקרה והמחלה דורשת טיפול והשגחה צמודים ועוד. למידע בנושא ניתן לפנות לעמותת פרקינסון בישראל ובה מידע רב, אפשרות לקבלת תשובות על שאלות רלוונטיות וכן קישורים לאתרים רלוונטיים.

במה מרכז שבילים יכול לעזור?

כל המטפלים במרכז שבילים עברו הכשרה ומנוסים בטיפול בחולים במחלת פרקינסון.

התאמת איש מקצוע בהתאם לצרכי המטופל: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, עובד סוציאלי, פסיכולוג, דיאטנית, רופא.

התאמת איש מקצוע לצרכי המשפחה: פסיכולוג ועו"ד.

הפניה למקורות מידע מתוך הניסיון הקיים במרכז.