שבץ מוחי (CVA- Cerebrovascular accident) הנקרא גם אירוע מוחי (Stroke) הוא מצב חירום רפואי מסכן חיים.

זהו מצב בו תאי מוח מתים באופן פתאומי עקב חסר בחמצן כאשר זרימת הדם למוח נפגעת ע"י חסימה או קרע של כלי דם אל המוח. אירוע מוחי הוא מצב חרום רפואי, כל אדם החשוד כי עובר אירוע מוחי יש לפנותו למרכז רפואי לצורך אבחון וטיפול.

שני גורמים עיקריים לאירוע מוחי הם חסימת כלי דם על ידי קריש דם (תסחיף או טרומבוזיס) או ע"י רובד תרשתי (משקעי כולסטרול וסידן המצטברים על דפנות העורקים) ודימום מוחי עקב התרחבות והחלשות כלי דם במוח (אנאוריזמה).

גורמי הסיכון לשבץ מוח כוללים: יתר לחץ דם לא מאוזן, סוכרת, היסטוריה משפחתית (מחלות לב וכלי דם אצל ההורים או אחד האחים בגיל 55 ומטה), עודף שומנים וכולסטרול בדם, עישון, מפרצת קיימת מולדת או נרכשת וכן מטופלים הסובלים מפרפור פרוזדורים – הפרעת בקצב הלב.

תסמיני השבץ המוחי תלויים באזור המוח שנפגע.

  • חולשה או שיתוק של צד אחד של הגוף ואיבוד תנועה ו/או תחושה בגפיים באופן חלקי או מלא: מכיוון שמרכז התנועה במוח נפגע בשכיחות גבוהה ביותר באירועים מוחיים, הופעה של חולשת צד אחד אופיינית ביותר במקרים כאלה. הביטוי של חולשת צד מתבטא באובדן כוח גס בצד אחד של הגוף, אשר יכול לערב בעיקר את הידיים, הרגליים והפנים.
  • במקרים רבים ניתן לזהות את חולשת הפנים על פי סטיית השפה, אובדן הקמטים בצד אחד ועצימת עין, אשר מופיעים בשכיחות גבוהה. מבחינת הגפיים, אובדן היכולת המוטורית פוגעת בכוח וביכולת להזיז את הידיים והרגליים, ובמקרים רבים החולים לא יוכלו ללכת או לבצע פעולות פשוטות נוספות.
  • הפרעות שפה: מאפיין חשוב נוסף של שבץ מוחי הוא הפרעות שפה, הידועות בשם אפזיה. הפרעות אלה מופיעות לאחר פגיעה במרכז השפה במוח ויכולות להתבטא במספר דרכים. שני הסוגים הנפוצים ביותר של האפזיה הם אפזיה מוטורית, המתבטאת בהפרעה בדיבור וביצירת המשפטים ואפזיה סנסורית, המתבטאת בהפרעה בהבנת השפה. מלבד ההפרעות בדיבור ובהבנה, הפרעות השפה יכולות לבוא לידי ביטוי בפגיעה בכל מרכיבי השפה, כמו חזרה על משפטים, שיום, קריאה, כתיבה, הבנת ביטויים מורכבים ועוד.
  • הפרעות ראיה: במקרים מסויימים, שבץ מוחי יכול להתבטא כהפרעות בראיה. מדובר בתופעה פחות שכיחה ביחס לחולשת הצד או הפרעת השפה, היכולה להתבטא בהפרעות בחדות הראייה ובעיקר בהפרעות בשדה הראייה.
  • בלבול וירידה במצב ההכרה: במקרים רבים, אירוע מוחי יכול לגרום לבלבול וירידה במצב ההכרה, וחולים אשר עוברים שבץ מוחי סובלים מהפרעה בהתמצאות במקום, בזמן ובעצמם.
  • מדובר בחוסר נוירולגי פתאומי וחולף אשר יכול לבוא לידי ביטוי בחולשת יד ורגל למספר דקות, הפרעת דיבור חולפת, הפרעת ראיה פתאומית בעין אחת לזמן קצר וכו'. הגורם לכך הינו חסימה חלקית של עורק המוביל דם למוח. על אף התסמינים החולפים הרי שמדובר בסימן אזהרה המחייב יעוץ רפואי מידי. לרבות  בירור מקיף והצעת טיפול מניעתי מותאם כגון מדללי דם, תכשירים להורדת כולסטרול (סטטינים) ולהורדת לחץ הדם.
    • הרשה לעצמך לחוש ולבטא את הרגשות שלך בדרכים בריאות. במהלך התקדמות המחלה, תחווה קשת של רגשות והתמודדות עם אתגרים חדשים. היה ברור עם בני המשפחה והמטפלים על סדר העדיפויות שלך, צרכים ורצונות.
    • הרחב את השכלתך בנוגע למחלה. למד ככל האפשר על המחלה, התקדמותה והשפעתה עליך ועל הסובבים אותך.
    • קח חלק פעיל בבריאות שלך. היה מעורב בטיפול בך והקפד לעבוד בשיתוף פעולה עם הצוות המטפל שלך ליעילות מירבית עבורך.
    • הישאר חיובי. התמקד במה שאתה יכול לעשות ולא מה שאתה לא יכול לעשות. החשף לפעילויות חדשות ודרכים חדשות כדי למצוא אושר וסיפוק.

תמיכה והתגייסות המשפחה לטיפול בחולה לאחר שבץ המוח היא גורם חשוב ומכריע בהצלחת מאמצי השיקום.

התא המשפחתי הינו שותף מלא ופעיל וככל שעובר הזמן מרכיב התמיכה המשפחתי עלה והופך להיות משמעותי יותר.

טיפול ותמיכה בבן משפחה שעבר שבץ מוח הוא מטלה פיזית, נפשית ורגשית קשה ומורכבת מאד, המאופיינת בחוסר ידיעה לגבי העתיד לבוא ומשאירה את התומך העיקרי מרוקן מבחינה נפשית. בריאותו הנפשית והגופנית לאורך זמן של המטפל חיוניים לתהליך השיקום והינם ערובה ליכולתו להוות משענת לחולה ושאר בני המשפחה כאחד.

תצפה לשינוי – טיפול באדם עם לאחר שבץ מוחי הוא תובעני ומאתגר. מעקב אחר השינויים יעזור בהענקת הטיפול הנכון.

 התאמת הבית – שקול האם יש צורך לבצע שינויים בבית כמו למשל הרחבת מעברים לכסא גלגלים, הפיכת האמבטיה למקלחון, מעבר ללינה בקומת קרקע, הוספת מאחזים בחדרי השירותים והרחצה, הוספת מעקות ועוד. יש צורך להתיעץ עם איש מקצוע בנושא.

חשוב ותכנן לעתיד – הסדר נושאים בריאותיים, משפטיים וכלכליים של בן המשפחה (צוואה, ייפוי כוח, חסכונות וטפסי אי החייאה). נסה לערב את בן המשפחה בתכנון העתידי, נסה לעודד אותו להביע את רצונותיו כל עוד הוא מסוגל לקבל החלטות.

בנה צוות תמיכה – משפחה, שכנים, חברים ואנשי מקצוע.

שמור על עצמך – טיפול באדם עם לקויות דורש מאמץ רב הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה הנפשית. דע במי אתה יכול להיעזר, מטפל מקצועי יכול לעזור עם משימות ביתיות כולל קניות, בישול, כביסה, ותחבורה בנוסף לטיפוח אישי כגון הלבשה, רחצה, פעילות גופנית, ותזכורות תרופות.

אל תחליף את זהותך במטפל במשרה מלאה. המשך לעסוק בפעילויות שאתה אוהב ולשמור ככל האפשר על אורח חייך טרם גילוי המחלה. הקפד על תזונה מאוזנת ופעילות גופנית. אם אינך מצליח לדאוג לעצמך, העזר בסיוע מאחרים בעת הצורך.

  • בישראל לוקים מדי שנה כ-13,000-15,000 איש בשבץ מוחי.
  • בישראל הגיל הממוצע של הלוקים בשבץ עומד על 69; רבע מהחולים הם בני פחות מ-60; ועשירית מהם בני פחות מ-50.
  • בישראל מהווה שבץ מוחי את גורם התמותה השלישי אחרי סרטן ומחלות לב.
  • שכיחות האירועים שווה בין גברים לנשים – אולם נשים נוטות להיפגע ממנו בצורה קשה יותר.
  • לפי נתונים קליניים, כ-25% מהלוקים בשבץ מוחי ישובו לתפקוד תקין, 55% יסבלו מפגיעה או נכות כלשהי, ו-15% לא ישרדו את הפגיעה המוחית.
זכויות החולה ועמותות

עמותת נאמן

במה מרכז שבילים יכול לעזור?

כל המטפלים במרכז שבילים עברו הכשרה ומנוסים בטיפול באנשים לאחר אירוע מוחי.

התאמת איש מקצוע בהתאם לצרכי המטופל: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, עובד סוציאלי, פסיכולוג, דיאטנית, רופא.

התאמת איש מקצוע לצרכי המשפחה: פסיכולוג ועו"ד.

הפניה למקורות מידע מתוך הניסיון הקיים במרכז.