טרשת נפוצה (Multiple Sclerosis (MS יכולה להיות בלתי צפויה. מהלך המחלה שונה מאדם לאדם.

טרשת נפוצה אינה מחלה קטלנית. תוחלת החיים של אדם שאובחן עם טרשת נפוצה דומה לאוכלוסייה הכללית. מחלה זו משפיעה על איכות חייו של האדם ומציבה אותו בהתמודדות בפני אתגרים רבים כגון עייפות, חולשה, כאבים, סחרחורות ופגיעה בראיה. עדיין אין תרופה למחלה וכיום הטיפולים מתמקדים בהאטת התקדמות המחלה וטיפול בסימפטומים.

תמיכה וטיפול מותאם, יכולים לאפשר לאדם עם טרשת נפוצה לחיות חיים ארוכים ומספקים בבית.

טרשת נפוצה הינה מחלה כרונית של מערכת העצבים אשר לרוב מתבטאת בהתקפים לסירוגין. במחלה זו נפגעים תאי המיאלין. המיאלין הוא חומר ציפוי שומני המגן על סיבי העצבים ואחראי בין היתר על העברת זרמים חשמליים בין תאי העצב. בעקבות פגיעה במיאלין (ציפוי המגן שמכסה את סיבי העצבים) סיבי עצבים עלולים להיפגע. הצלקות אשר נוצרות בעקבות פגיעה זו נקראות: "טרשות" ולעיתים גם "לזיות", "נגעים" או "פלקים". פיזורן האקראי במקומות שונים במערכת העצבים המרכזית נותן לטרשת הנפוצה את שמה. המשמעות המילולית של טרשת נפוצה הינה: "צלקות רבות".

טרשת נפוצה מתחלקת לארבעה סוגים, כשלכל אחד דפוס התנהגות שונה ושמתבטא בתסמינים שונים. החולים לוקים בדרך-כלל ביותר מצורה אחת של המחלה, לפעמים בעת ובעונה אחת.

טרשת נפוצה שפירה Bening – זו הצורה הקלה ביותר של המחלה ומאובחנת אצל בין 10% ל-20% מהחולים. ההתקפים אינם מופיעים באופן תדיר ולרוב יש החלמה מלאה לאחר כל התקף ואין נזק ארוך טווח.

טרשת נפוצה התקפית הפוגתית  Relapsing-remitting – צורת המחלה הנפוצה ביותר בקירוב 85% בקרב החולים בטרשת נפוצה. מתבטאת בהתקפים; תסמיני המחלה מופיעים למספר ימים או שבועות ולאחר מכן נעלמים חלקית או נעלמים לגמרי (במקרה של היעלמות מוחלטת זוהי טרשת נפוצה שפירה).תדירות הופעת ההתקפים נעה בין בין מספר חודשים ולעיתים אף שנים.

טרשת נפוצה מתקדמת משנית  Secondary Progressive – טרשת נפוצה מתקדמת משנית מאובחנת אצל כ- 50% מהחולים בטרשת נפוצה מסוג התקפית הפוגתית לאחר כ-10 שניםמההתקף הראשון. להבדיל מטרשת שפירה והתקפית הפוגתית, התסמינים בין כל התקף אינם חולפים אלא מחמירים, עד שבסופו של דבר נפסקים ההתקפים. צורה זו היא בעלת הסיכויים הגדולים ביותר לפיתוח נכות.

טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית Primary Progressive – טרשת נפוצה מתקדמת ראשונית הינה צורה חמורה של המחלה ומאובחנת אצל כ- 10% מהחולים. בצורה זו של המחלה אין התקפים כלשהם אלא רק תסמינים קבועים שמחמירים עם הזמן. בחלק מהמקרים, החמרת התסמינים נעצרת לתקופות מסוימות. צורה זו מאובחנת בדרך-כלל בגילאים יותר מאוחרים. המחלה נוטה להופיע אצל חולים שההתקף הראשון שלהם  הוא בסביבות גיל 40.

  • נוקשות שרירים: אצל חלק מהחולים התנועה הפיזית של איברים שונים הופכת לקשה יותר לביצוע עם הזמן ודורשת יותר מאמץ. במקרים מסוימים וחמורים של המחלה, המוגבלות הפיזית יכולה להפך לנכות של ממש.
  • ניוון שרירים: לעתים הפעלת השרירים אצל החולים נעשית קשה יותר עם הזמן. חולים אלה עלולים לסבול מניוון שרירים.
  • פעולות עזר כגון פיזיותרפיה עשויות  להקל על תסמיני הניוון. תופעה זו מתרחשת בעיקר בגפיים.
  • נימול או תחושת הרדמות של איברים שונים.
  • ליקוי תחושתי.
  • עייפות ותשישות.
  • חום.
  • כאבי ראש.
  • דיכאון.
  • הפרעות במערכת העיכול.
  • הפרעות בתפקוד המיני.

ביטוי הסימפטומים האלו מושפעים  ממיקום הנגע בתוך מערכת העצבים המרכזית. לדוגמא: טשטוש ראייה יגרם כתוצאה מנגע בעצב ראייה, ואילו פגיעה בחוט שדרה עלולה לגרום בעיות שיווי משקל וקואורדינציה.

  • שמור על אורח חיים בריא. חשוב לא להזניח את צרכייך הרפואיים ואת הטיפול בטרשת נפוצה על מנת להפחית גורמי סיכון לפיתוח מחלות אחרות כמו מחלות לב, שבץ, סוכרת, או סרטן. שמור על תקין ותזונה מאוזנת.
  • ודא שיש לך רופא משפחה מטפל. אנשים עם טרשת נפוצה לעתים קרובות מסתמכים על הנוירולוגים שלהם עבור כל צרכי הבריאות שלהם. יש צורך בניהול שגרתי של מצבך הבריאותי הכולל גם ניהול סימפטומים של טרשת נפוצה.
  • המנע מעישון. גורמי הסיכון לטרשת עולים בקרב מעשנים. גם לאחר האבחון מומלץ להפסיק לעשן. עישון מפחית את יעילות הטיפול התרופתי בטרשת נפוצה ומהווה סיכון גדול עבור המעשן כאשר מופיעים סימפטומים של חולשה, בעיות קורדינציה והפרעות קוגניטיביות.
  • הפחת צריכת אלכוהול וסמים. אלכוהול וחומרים אחרים יכולים להיות להפריע להשפעת הטיפול התרופתי בטרשת נפוצה. למרות שקאנביס רפואי יכול להועיל בהפחתת חלק מהסימפטומים של המחלה כמו כאב וספסטיות, עצם עישון הקאנביס מהווה גורם סיכון כמו עישון סיגריות. שימוש במריחואנה רפואית אינו גורם להאטת המחלה אלא רק מקל על חלק מהסימפטומים .
  • בקש עזרה במידת הצורך. לעיתים על מנת לשמור על העצמאות שלך, יש צורך להעזר בגורמים נוספים. לדוגמא, אם אתה סובל מהפרעות ראיה או פגיעה בשיווי משקל, עליך לשקול להעזר במטפל ביתי על מנת להיות בטוח בסביבת המגורים שלך. אם אתה נמצא לבד בבית, עליך לשקול שימוש בלחצן מצוקה ושירותי סיוע ביתיים.
  • טרשת נפוצה שכיחה פי 2 יותר בקרב נשים.
  • טרשת נפוצה מופיעה בתדירות גבוהה יותר בלבנים מאשר היספאנים או אפרו-אמריקנים. המחלה יחסית נדירה בקרב אסיאתים וקבוצות אתניות מסוימות אחרות.
  • טרשת נפוצה מאובחנת לרוב אצל אנשים בגילאים 20-50.
  • בישראל יש כ־5,000 חולי טרשת נפוצה, ובעולם כולו נאמד מספרם בכ־4 מיליון.
זכויות החולה ועמותות

החברה הישראלית לנוירואימונולגיה

האגודה הישראלית לטרשת נפוצה

מדריך למטפל באדם עם טרשת נפוצה  nationalmssociety.org

במה מרכז שבילים יכול לעזור?

כל המטפלים במרכז שבילים עברו הכשרה ומנוסים  בטיפול בחולים עם טרשת נפוצה.

התאמת איש מקצוע בהתאם לצרכי המטופל: פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, עובד סוציאלי, פסיכולוג, דיאטנית, רופא.

התאמת איש מקצוע לצרכי המשפחה: פסיכולוג ועו"ד.

הפניה למקורות מידע מתוך הניסיון הקיים במרכז.